Til forsiden af aarhusportalen.dk
Til forsiden
guide til oplevelser i Østjylland
Menu
Kunst & udstilling
Musik
Restaurant & cafe
Scene
Guides
Spiseguiden.dk
FastfoodGuiden
Attraktioner
Highlights
Arrangementer
Tilføj arrangement
Annonce
udstilling
Astrid Rose var blandt de udstillingsgæster, der prøvede at se verden igennem en niqab. De fleste brød sig ikke om den opmærksomhed, som påklædningen vakte.Foto: Jan Dagø
Kunst og liv set gennem en niqab
28-03-2010
Det første, der møder gæsterne på KP10, Kunstnernes Påskeudstilling 2010, i Aarhus Kunstbygning, er en garderobestang med 10 burkaer inklusive niqab - og meningen er, at udstillingsgæster kan tage en burka på og se verden på en anden måde.

De kvinder, der vælger at tage burka og niqab på, vælger også en helt anden tilværelse.

Det indtryk fik psykolog Karen-Lis Kristensen af på én gang at gå til kunstudstilling og af selv at være en del af et kunstværk ved ferniseringen på KP10 i Århus Kunstbygning i går.

Hun gik nemlig helt ind i Hanne Bangs værk ”Try it”, et garderobestativ med 10 burkaer og et spejl. Meningen er, at udstillingsgæster skal prøve at tage en burka på og tage niqab ned foran ansigtet - og så opleve både kunst og omgivelsernes reaktion.

Karen-Lis Kristensen gik rundt med burkaen i en halv time.

»Hvis jeg kunne tage den på en gang imellem og gå helt anonym rundt, kunne det være meget sjovt,« siger hun.

Men generelt synes hun ikke, at burka og niqab er rart at have på.

»For det første bliver man fuldkommen anonym, og man får ingen øjenkontakt med andre mennesker. Selv her på udstillingen, hvor alle ved, at det er en form for leg, slog folk blikket ned, når jeg forsøgte at få øjenkontakt med dem,« siger Karen-Lis Kristensen.

»For det andet er det da også lidt sjovt - og lidt rart - så at sige at være usynlig. Det giver mig en følelse af, at ”jeg kan se dig, men du kan bare ikke se mig”,« siger hun.

Fysisk og psykisk ubehagMen hun følte både et fysisk og et psykisk ubehag ved at være iklædt burka med niqab ned for ansigtet.

»Det er simpelthen varmt, og det strammer, og så giver det en helt anden kontakt med omverdenen.«

»Efter at have prøvet det selv, er jeg sikker på, at kvinder i burka og niqab både oplever verden anderledes og selv bliver oplevet anderledes, end hvis de gik klædt på en måde, så man kan se ansigt og iagttage kropssprog. Det er jo en stor del af vores kommunikation med omverdenen,« konstaterer Karen-Lis Kristensen.

Kunstneren glæder sigBilledkunstneren Hanne Bang, der er kvinden bag værket, kunne glæde sig over, at mange, både kvinder og mænd, prøvede at se verden igennem en niqab i går.

Hun glæder sig over, at de udstillingsgæster, der ser udstillingen igennem en burka, får sat nogle tanker i gang.

»Og de gæster, der vælger at prøve en burka, bliver sådan set også værket i sig selv,« siger hun.

Hanne Bang er omhyggelig med ikke at antyde sin egen mening om burka og niqab:

»Min holdning skal ikke overskygge den opfattelse, udstillingsgæsterne har,« siger hun.

Hun er klar over, at hendes burkaer er udklædning, og at en gåtur i en burka under udstillingen ikke kan give et rigtigt billede af, hvordan det er at gå rundt i burka i hverdagen.

»Det er naturligvis en leg. Det er noget helt andet at gå rundt på gaden i burka. Men det giver alligevel en oplevelse at tage burkaen på,« siger hun.

Ideen til værket fik Hanne Bang sidste sommer, da debatten om forbud mod burkaer var på sit højeste.

»Vi havde alle sammen en mening om burkaer og om et forbud. Jeg kom imidlertid til at tænke på, at jeg ikke kendte nogen, der går med burka, og at jeg faktisk aldrig havde talt med en kvinde, der havde en burka på,« siger Hanne Bang.

Og for at råde bod på det tog hun til nordvest-kvarteret i København, hvor det ikke er vanskeligt at møde kvinder i burka.

»Jeg standsede den første kvinde i burka, jeg mødte, og da hun hørte, hvad jeg ville, varede det ikke mere end to minutter, før vi havde aftalt at mødes igen,« fortæller Hanne Bang.

Nuancerende mødeKvinden, som Hanne Bang havde mødt, var født i Danmark af palæstinensiske forældre.

Hun havde taget tørklæde på, da hun var 18 år og havde siden valgt burkaen.

»Hendes mor havde aldrig skjult sit hår, end ikke med et tørklæde. Men hende, jeg mødte, havde fundet en mening med at gå i burkaen,« siger Hanne Bang.

Mødet nuancerede også den danske kunstners syn på sagen:

»Jeg havde aldrig diskuteret med en muslimsk kvinde. Nu mødte jeg det muslimske miljø, og jeg var på shoppingtur med hende.«

Kvinden hjalp også Hanne Bang med at finde en forretning i København, hvor hun købte de 10 burkaer, der nu er udstillet.Leveret af: Internetavisen jp.dk Print artikel Send artikel
fakta
KP10 Kunstnernes Påskeudstilling

Århus Kunstbygning
J.M. Mørksgade 13

Til den 2. maj


Burka og niqab
En burka er en ikke-gennemsigtigt altdækkende klædningsgenstand, traditionelt båret af muslimske kvinder i Afghanistan, Pakistan og det nordlige Indien.

En burka dækker hele kroppen og omfatter et lille netgardin til bærerens øjne.

I Danmark bruges udtrykket burka ofte fejlagtigt om alle muslimske klædedragter, der dækker øjnene. Den mest udbredte af disse er dog niqab, som i stedet for et netgardin har en lille sprække til øjnene. Niqab betyder maske på arabisk.

Aarhusportalen
Om guide.dk - Personoplysninger - Ophavsret - Annoncering - Kontakt
© Copyright 2006 - Portal Danmark - Grøndalsvej 3 - 8620 Viby J Ajour CMS | Itide