Til forsiden af aarhusportalen.dk
Til forsiden
guide til oplevelser i Østjylland
Menu
Kunst & udstilling
Musik
Restaurant & cafe
Scene
Guides
Spiseguiden.dk
FastfoodGuiden
Attraktioner
Highlights
Arrangementer
Tilføj arrangement
Annonce
udstilling
"Aften på Karl Johan", de angstfyldte mennesker på Kristianias hovedstrøg, malede Edward Munch i 1892. Det er et hovedværk, som har hængt i Bergen siden 1924. Foto: ARoS Aarhus Kunstmuseum
Verdenskunst på ARoS
15-12-2011
Den mest betydningsfulde Munch-udstilling i Danmark i en menneskealder bliver vist i Aarhus til næste år, når kunstmuseet ARoS udstiller Edvard Munch-billeder håndplukket på en række internationale museer.

Når man skal se billeder af Edvard Munch, er der faktisk kun to steder at tage hen: Til Oslo og til Bergen.

Men til næste år kan man også tage til Aarhus.

Samlingen på Munch Museet i Oslo bygger på en kolossal testamentarisk gave fra Munch selv.

Samlingen på Bergen Kunstmuseum, som ARoS-chefen, Jens Erik Sørensen, og hans kolleger har fået lov at plukke i, er skabt af den bergensiske storkøbmand Rasmus Meyer, hvis norske kunstsamling på op mod 1.000 værker fra Guldalderen til 1915, overgik til Bergen by ved hans død i 1916.

Blandt hovedværkerne i den samling er ”Sjalusi”, ”Kvinnen i tre stadier”, ”Melankoli” og ”Aften på Karl Johan”, som kan ses til næste efterår i Aarhus sammen med hovedværker fra bl.a. Oslo og København.

»Det er kun to dage siden, at vi underskrev aftalen om lånene i Bergen, og det er derfor først nu, at vi for alvor kan forhandle om yderligere lån til denne udstilling,« siger Jens Erik Sørensen.

Bl.a. skal han tale med Galleri Faurschou i København, der i de seneste år har formidlet nogle af de største internationale salg af Munch-billeder.

»Det vil være fantastisk, hvis det kunne lykkes at få et af Munchs Madonna-billeder udstillet i Aarhus til næste år,« siger ARoS-direktøren.

I 2013 fejres 150-året for Edvard Munchs fødsel både i Norge og andre steder i verden.

»Vi ville naturligvis gerne have lavet udstillingen med åbning i Munch Året, men da er billederne reserveret til udstilling i Norge,« siger Jens Erik Sørensen.

Han kan glæde sig over, at Munch-udstillingen faktisk strækker sig til den 17. februar 2013.

Begrebet angst2013 er tillige Søren Kierkegaard-år, idet den danske filosof blev født i 1813.

»Ikke alene har både Kierkegaard og Munch kredset om begrebet angst, Munchs eksemplar af Kierkegaards ”Begrebet Angest” står i dag i Edvard Munch-biblioteket med Munchs egne, håndskrevne noter. Så der bliver en naturlig overgang til, at vi laver noget om Kierkegaard i samarbejde med Kierkegaard Selskabet i 2013,« siger Jens Erik Sørensen.

Men nu er det planerne for 2012, der bliver fremlagt.

De store, klassiske temaer kommer til at dominere ARoS til næste år.

Den anden store udstilling i 2012 er ”Modernisme. Maleriets Fornyelse 1908-41”.

Og mens ARoS selv kun har et ydmygt litografi af Munch, ingen malerier, har museet en af landets bedste samlinger af de danske modernisters arbejder i første halvdel af 1900-tallet.

Udstillingen med udgangspunkt i ARoS' egen samling af billeder af bl.a. Giersing, Swane, Lundstrøm og Weie bliver tilmed præsenteret i en sammenhæng, der både kan give museumsgæsterne en ekstra oplevelse, og som rummer regulær kunstforskning, der især er foretaget af kurator på udstillingen, dr. phil. Lennart Gottlieb.

Den danske kunstsamler Christian Tetzen-Lund sadlede i 1910 om fra ældre kunst til samtidig fransk og dansk kunst, og hans samling af bl.a. van Gogh, Cézanne, Matisse, Picasso, Henri Rousseau og André Derain blev en væsentlig inspirationskilde for de samtidige danske kunstnere, der ofte kom hos Tetzen-Lund. I 1925 måtte Tetzen-Lund imidlertid afhænde en stor del af samlingen, og andet blev solgt ved en auktion hos Winkel & Magnussen i 1934. Det sidste røg ved en dødsboauktion i 1936.

Tydelig inspirationNogle af billederne i denne enestående samling er i dag på Statens Museum for Kunst i København, mens andre er spredt over hele kloden, fra New York til Tokyo.

»Med Lennart Gottliebs måde at sætte udstillingen sammen på bliver det muligt at vise, hvordan de danske malere i mange tilfælde blev tydeligt inspireret af deres udenlandske kolleger. De danske malere rejste også til Berlin og Paris, og de mødte de franske malere, der kom til at betyde meget for dem. Men udstillingen vil også vise de klare forskelle, der er på den franske og den danske version af modernismen,« slår Jens Erik Sørensen fast.Leveret af: JP Aarhus Print artikel Send artikel
fakta
Udstillinger

ARoS 2012

Tony Oursler
Født 1957, USA
Videokunstner
”Face to Face”
3. marts-29. juli
-------------------------
Catch12
Junior biennale
Unge talenter mellem 10 og 18 år viser egne arbejder17. marts-15. april
-------------------------
Modernisme
Maleriets fornyelse 1908-41
31. marts-26. august
-------------------------
Søren Elgaard
Født 1951, Aalborg
Kunstmaler
”Metropolis”
5. maj-5. august
-------------------------
Tony Matelli
Født 1971, USA
Billedkunstner
”Amerikansk Nyrealisme”
25. august-30. december
-------------------------
Edvard Munch
”angst/anxiety”
6. oktober-17. februar 2013


ARoS Aarhus Kunstmuseum


Aarhusportalen
Om guide.dk - Personoplysninger - Ophavsret - Annoncering - Kontakt
© Copyright 2006 - Portal Danmark - Grøndalsvej 3 - 8620 Viby J Ajour CMS | Itide