Til forsiden af aarhusportalen.dk
Til forsiden
guide til oplevelser i Østjylland
Menu
Kunst & udstilling
Musik
Restaurant & cafe
Scene
Guides
Spiseguiden.dk
FastfoodGuiden
Attraktioner
Highlights
Arrangementer
Tilføj arrangement
Annonce
opera
Efter planen skal Luciano Miotto (t.v.) , der synger Leporello, og Elsebeth Dreisig, der synger Donna Elvira, ikke mødes på scenen i Den Jyske Operas opførelse af ”Don Juan”, som instrueres af Mikael Melbye (t.h.). Men sygdom i ensemblet betyder, at fordelingen af forestillinger imellem de medvirkende kun kan blive en hensigtserklæring. Foto: Casper Dalhoff
Superelskeren slår til
06-01-2012
En af alle tiders mest elskede operaer, Mozarts "Don Juan", har premiere i Aarhus om en måned. Herefter sendes den på danmarksturné.

Mozarts musik er mere end det halve af succesen.

Men selve historien om den spanske forfører, der simpelthen har givet navn til et begreb, ”en rigtig Don Juan”, pirrer også publikum.

Hans tro tjener, Leporello, beretter i operaen om sin chefs erobringer: 640 kvinder i Italien, 231 i Tyskland, 100 i Frankrig, 91 i Tyrkiet. Og i Spanien ikke mindre end 1.003 kvinder.

Unge, smukke og fortrinsvis jomfruer.

Elsket af KierkegaardModerne danskere behøver ikke at være beklemte over at bliver fænget af ”Don Juan”.

Blandt de største elskere af denne opera var filosoffen Søren Kierkegaard, der ikke blot var vild med Mozarts musik:

»Mozart er den største blandt alle classiske Forfattere, hans Don Juan fortiener den øverste Plads blandt alle classiske Frembringelser.«

Kierkegaard var også besat af indholdet af operaen, som han omtalte i ”Enten-Eller” i 1843:

»Hør Lidenskabens tøilesløse Begjæring, hør Elskovens Susen, hør Fristelsens Hvisken, hør Forførelsens Hvirvel, hør Øieblikkets Stilhed - hør, hør, hør Mozarts Don Juan.«

Blæser på pressetOg den 3. februar går det atter løs i Mikael Melbyes nye opsætning af ”Don Juan” på Den Jyske Opera, der har premiere i Musikhuset Aarhus før den landsdækkende turne.

»Det fascinerende er vel, at Don Juan tager sig friheden til at gøre, hvad han har lyst til, og blæser på det sociale pres,« siger Mikael Melbye,

Han har selv været solist i denne opera ved mere end 60 forestillinger, før han valgte at blive instruktør. Han er også scenograf på opsætningen.

»Men I må ikke se scenografien nu. For den ser først ud af noget, når Wendall Harringtons lys- og billedprojektioner dækker de store, hvide flader. Hvis I fik lov at fotografere scenografien nu med solister, der tilmed ikke er i kostumer, kunne publikum få indtryk af, at det er en minimalistisk moderne opsætning. Og det er det ikke,« siger Mikael Melbye.

Det er spansk barok for fuldt udtræk. Og det vil komme til udtryk både i kostumer og i de billeder, der projiceres op på scenografien, forsikrer han.

En stor familieMikael Melbye lægger ikke skjul på, at han nyder at arbejde med Den Jyske Opera.

»Det er som en stor familie. Og samtidig er der en overskuelig organisation uden unødige omsvøb. Hvis jeg skal have sat en skrue i, går jeg direkte til den, der har med det at gøre, eller jeg gør det selv. Det kunne de lære noget af på Det Kgl. Teater,« siger han.

En i familien er Elsebeth Dreisig, der har haft talrige store partier på Den Jyske Opera og synger Donna Elvira i ”Don Juan”.

»Det er en af mine yndlingsroller. Her er jeg ikke bare ”den søde unge pige”. Donna Elvira gennemgår en stor udvikling igennem operaen, og det glæder jeg mig til at fremstille,« siger hun.Leveret af: JP Aarhus Print artikel Send artikel
fakta
Don Juan
Af W. A. Mozart

------------------------
Libretto: Lorenzo da Ponte
------------------------
Dirigenter:
Tobias Ringborg/Christian
Kluxen

Iscenesættelse
og scenografi:
Mikael Melbye

Lys:
John Bishop

Kostumer:
Louise Beck

Projektioner:
Wendall Harrington
------------------------
Den Jyske Opera
------------------------
Premiere den 3. februar
Musikhuset Aarhus
------------------------
Spilleplan og program:
www.jyskeopera.dk


Konkurrence

Vind billetter til Mozarts opera Don Juan
Aarhusportalen
Om guide.dk - Personoplysninger - Ophavsret - Annoncering - Kontakt
© Copyright 2006 - Portal Danmark - Grøndalsvej 3 - 8620 Viby J Ajour CMS | Itide