Til forsiden af aarhusportalen.dk
Til forsiden
guide til oplevelser i Østjylland
Menu
Kunst & udstilling
Musik
Restaurant & cafe
Scene
Guides
Spiseguiden.dk
FastfoodGuiden
Attraktioner
Highlights
Arrangementer
Tilføj arrangement
Annonce
Scene
"Gidslet", et humoristisk drama fra hverdagen i en ghetto, er en af de to forestillinger, som Opgang2 soiller på Aarhus Teater i morgen aften. Foto: Anders Ladegaard
Multiteater på den store scene
07-06-2012
Aarhus Teater holder sammen med turnéteatret Opgang2 kulturfestival i morgen. Et samarbejde, der meget vel kan blive en tilbagevendende begivenhed.

Aarhus Teater er et hus for alle. Eller rettere: Det burde det være. Men mange kommer aldrig i det fine hus ved Bispetorvet, især ikke folk med såkaldt anden etnisk baggrund end dansk. Ligesom der gerne måtte komme flere unge mennesker til forestillingerne.

Det vil teatret nu gøre noget ved, så i morgen åbnes dørene for første gang for kulturfestivalen Jalla:5, som er blevet til i et samarbejde mellem Aarhus Teater og turnéteatret Opgang2. Sidstnævnte får adgang til den store scene, og så bliver det ikke meget større i den aarhusianske teaterverden.

»Man kan sige, at det er en investering i fremtiden,« siger Aarhus Teaters direktør, Stefan Larsson, der ikke selv kan deltage i festlighederne, da han er i udlandet for at tale med instruktører, der kan sætte forestillinger op i Aarhus i 2014.

»Opgang2 har et fantastisk netværk og en god kontakt til mennesker, der normalt ikke kommer i teatret, bl.a. fordi de synes, at huset lugter for meget af elitisme. Derfor vil det være et stort skridt for dem at komme ind på Aarhus Teater, men vi vil gerne have dem til at komme,
have dem til at føle, at det også er et hus for dem. Så vi hjælper hinanden. Opgang2, som jeg har dyb respekt for, kan spille sine forestillinger hos os, og vi kan på den måde få fat på et nyt publikum,« siger Stefan Larsson.

Debat og teater

Festivalen vil lægge beslag på teatret hele dagen. Om formiddagen spilles to forestillinger for 700 aarhusianske skoleelever – alle billetter hertil er for længst revet væk. Om eftermiddagen slås dørene op for alle. Det er gratis at komme ind, og meningen er, at man kan komme og gå efter lyst og behov.

I teatersalen vil der være teater, dans, musik, rap og performance frem til midnat, mens der er konference og kunst og demokrati i Kampmann Salen sidst på eftermiddagen.

Her vil 10 oplægsholdere fortælle, hvad de synes, kultur er, skal og kan – bl.a. borgmester Jacob Bundsgaard (S), skoleleder Lise Egholm fra Rådmandsgades Skole i København, integrationsordfører Liv Holm Andersen (R) og kulturskribent Katrine Ring.

Fremtidigt samarbejde

Stefan Larsson håber på, at morgendagens festival kan munde ud i et større samarbejde mellem Aarhus Teater og Opgang2.

»Det er en kulturpolitisk handling, når vi laver sådan en festivaldag. Fremover kan det være, at vi skal sætte nogle stykker op, som kan trække det anderledes publikum til. Det sælger måske
ikke så mange billetter, som når vi spiller ”Chess”, men vi må satse lidt, det skal der være råd til,« siger teaterdirektøren, der åbner for, at det fremtidige samarbejde kan løbe over længere tid end denne uges ene dag.

Ind og ud efter eget valg


Også Opgang2 ser frem til et større samarbejde med Aarhus Teater, siger Kristian Bach Petersen fra turnéteatret.

»Vi har spillet i 10 år med fokus på interkultur og kunst rettet mod det multikulturelle Danmark. Som turnéteater kommer vi folk i møde, og vi spiller stykker, som vores publikum bedre
kan spejle sig i, end de kan i Shakespeare og Holberg. Det glæder vi os til at tage med på teateret, og vi er glade for og stolte af at kunne gøre det,« siger Kristian Bach Petersen og tilføjer, at nogle af skuespillerne fra Opgang2’s talenthold får lejlighed til at vise, hvad de
kan på scenen i morgen.

Stefan Larsson håber på, at festivalen lokker nogle hundrede mennesker på besøg på teatret, og samme tal nævner Opgang 2 med håb om, at der alligevel kommer flere.

Der er plads til 350 i teatersalen, og mens man normalt bliver upopulær, hvis man rejser sig og går midt i det hele, er der lagt op til, at man i morgen plukker det, man gerne vil have, og
derfor frit kan bevæge sig ind og ud af salen.

Leveret af: JP Aarhus Print artikel Send artikel
Jalla:5
Kulturfestival på Aarhus Teater

Kl. 10 og 12:
”Knus” og ”Hvor Regnbuen Ender” spilles for 700 aarhusianske skoleelever.

Kl. 15.30-17.30:
Fyraftenssaloni Kampmann Salen – et oplægs- og debatmøde med oplæg fra en række af dansk kulturlivs engagerede personligheder, der hver vil komme med deres bud på, hvad kunst er, kan, skal og betyder.

Kl. 18.30-20:
Jafra, børnedansegruppe præsenteret af Arabisk-Dansk Kulturhus. Rapgruppen
TMT/Too Much Trouble. ”Hvor Regnbuen Ender” – et teaterstykke om venskabet mellem gamle Olsen og Lille Mohammed.

Kl. 20.30-21.45:
”Trækfuglene”, en performance af og med Opgang2’s talenthold. Band med gæstesolisterne Baris Citirikkaya, Yossi Karutchi, Nikolaj Rosengren og Chadi Abdul-Karim. ”Over stregen” – et ”teatertrack” om fodboldfædrene Finn og Yasser.

Kl. 22.15-24:
”Gidslet” – et teaterstykke om hverdagslivet i en ghetto med beboerne Finn, Anette og Abdi. Gadepoesi fra Gellerup og rap med cubanske rytmer med Cha-D og Los Mestizos.

Der er gratis adgang for alle.
Aarhusportalen
Om guide.dk - Personoplysninger - Ophavsret - Annoncering - Kontakt
© Copyright 2006 - Portal Danmark - Grøndalsvej 3 - 8620 Viby J Ajour CMS | Itide