Til forsiden af aarhusportalen.dk
Til forsiden
guide til oplevelser i Østjylland
Menu
Kunst & udstilling
Musik
Restaurant & cafe
Scene
Guides
Spiseguiden.dk
FastfoodGuiden
Attraktioner
Highlights
Arrangementer
Tilføj arrangement
Annonce
udsigt
Emilie Rank var blandt de turister, der i går var med på en guidet tur i rådhustårnets top. Foto: Cécile Smetana
Smuk udsigt og slidte klokker
01-08-2013
Udsigten fra rådhustårnet er fantastisk. Og den guidede rundtur er både god og billig. Vender man ryggen til byen, er udsigten til gengæld mere præget af rust og forfald.

”Se din by fra tårnets top”, sang Kim Larsen engang, godt nok om København, men det kan bestemt også anbefales i Aarhus.

Hen over sommeren er det nemlig muligt at få en guidet tårnopstigning i rådhustårnet.

Besøgende må selv bestemme, om de vil tage elevatoren eller trappen op i det 60 meter høje tårn.

Udsigten fra tårnet er intet mindre end betagende, uanset hvilken vej man kigger.

Til den ene side kan man se ned på Aros’ regnbue, til den anden side kan man se helt til Samsø, og kigger man mod Risskov, opdager man pludselig, at domkirken egentlig ikke er så stor, når man ser den fra 60 meters højde.

Og når de første »hold da op« og »wauw« i mødet med den flotte udsigt efterhånden har lagt sig, begynder Aarhus-guiden Joan Lynch at fortælle om rådhusets historie.

Hun kan bl.a. fortælle, at rådhuset er tegnet af Arne Jakobsen og Erik Møller, og at det oprindeligt blev tegnet uden tårn. Byrådet mente dog, at der til et ordentligt rådhus også skulle være et ordentligt tårn. Og sådan blev det.

Rådhuset er i dag fredet og en del af Danmarks kulturkanon, og arkitektstuderende fra hele verden valfarter til Aarhus for at se bygningen.

Turister i egen by

Bortset fra et par englændere var gårsdagens gæster i tårnet stort set alle fra Aarhus, hvilket ifølge Joan Lynch er meget almindeligt.

Og begejstringen over at se sin egen by fra toppen og forsøge at finde sit hus eller sin arbejdsplads var i går ikke til at tage fejl af.

En af de aarhusianere, der havde taget turen op i tårnet, var Mette Busch, som kan huske, at der tidligere var klokkespil fra rådhustårnet, hvilket hun især syntes var hyggeligt ved juletid.

Et klokkespil man af gode grunde ikke hører så meget til længere.

Som man kunne læse i JP Aarhus for et halvt år siden, er klokkespillet i rådhustårnet nemlig næsten totalt nedbrudt.

Men selvom kommunen er blevet gjort opmærksom på, at en renovering er stærkt påkrævet, er der stadig intet sket.

Kirkeministeriets klokkekonsulent, klokkenist og organist Per Møller, er ekspert på området. Han har selv set klokkespillet og er den sidste, der tilbage i 2006 spillede på det.

Per Møller har tidligere vurderet, at de 20-24 mindste af de i alt 43 klokker er i så ringe stand, at de bør omstøbes. De resterende større klokker kan man ”nøjes” med at stemme. Hvilket gøres ved at dreje metal af på indersiden af klokken.

Per Møller vurderer, at en renovering af klokkespillet vil koste 4-5 mio. kr.

Skal betales af private

Byrådsmedlem Jette Jensen (EL) har tidligere foreslået, at kommunen selv finder penge til renoveringen. Men på det seneste byrådsmøde besluttede byrådet, at man vil forsøge at få den finansieret via fondsmidler.

»Jeg synes, det er så lille et beløb, at vi selv burde kunne finde pengene. Men nu har vi ventet så længe, at vi også godt kan vente lidt mere. Men hvis ikke det lykkes med private fondsmidler, vil jeg til næste budgetforhandling selvfølgelig rejse forslaget igen,« siger Jette Jensen.

Ifølge Per Møller vil en renovering formentlig tage omkring tre år.

Gamle klokker eller ej, så var der blandt gårsdagens gæster udbredt enighed om, at turen op i rådhustårnet bestemt var pengene værd, og noget man burde invitere flere med til næste gang.

Leveret af: JP Aarhus Print artikel Send artikel
fakta
Aarhus Rådhus er tegnet af arkitekterne Arne Jacobsen og Erik Møller og blev indviet i 1941.

I 1995 blev bygningen fredet.

I 2006 blev den optaget i Danmarks nye kulturkanon.

Tårnet er 60 m højt.

Der er guidede tårnopstigningsture mandag, onsdag og fredag kl. 14.

Pris: 40 kr. for voksne, 20 kr. for børn.
Aarhusportalen
Om guide.dk - Personoplysninger - Ophavsret - Annoncering - Kontakt
© Copyright 2006 - Portal Danmark - Grøndalsvej 3 - 8620 Viby J Ajour CMS | Itide