Til forsiden af aarhusportalen.dk
Til forsiden
guide til oplevelser i Østjylland
Menu
Kunst & udstilling
Musik
Restaurant & cafe
Scene
Guides
Spiseguiden.dk
FastfoodGuiden
Attraktioner
Highlights
Arrangementer
Tilføj arrangement
Annonce
opera
Den Jyske Opera øver lige nu på ”The Picture of Dorian Gray”, som har premiere næste torsdag. Samtidig forbereder operaen et anderledes efterår, hvor publikum får lejlighed til at komme inden for i operaens hemmelige liv. Foto : Charlotte de la Fuente
Operaen vil ud over scenekanten
13-08-2013
Chefen for Den Jyske Opera vil have fat i operaskeptikerne ved at tilbyde nye oplevelser. Operaen begynder allerede i næste uge med en verdenspremiere på en dansk komponeret opera.

Annilese Miskimmon har en vision.

Chefen for Den Jyske Opera vil simpelthen dele sin begejstring for opera med mange flere mennesker, unge som ældre, børn som voksne – og dem, der aldrig har oplevet en opera før. Operajomfruer, kalder hun dem, og dem vil hun nu tage i hånden med nogle arrangementer, hvor man kan få et blik ind i operaens verden på en overskuelig måde.

Hun fortæller om det på en dag, hvor Den Jyske Opera har indtaget en scene i musikhusets Store Sal, hvor “The Picture of Dorian Gray” skal have verdenspremiere næste torsdag. Den er skrevet på basis af Oscar Wildes roman om den unge mand, der bliver forelsket i sin egen skønhed og fortabt i sin angst for at blive gammel og glemt.

»Det er min forgænger, Giordano Bellincampi, der har valgt denne opera, og hvor heldigt er det ikke lige, at jeg kommer som irer og skal være med til at sætte en opera op, som er skrevet af en landsmand,« smiler Annilese Miskimmon.

Dansk komponist

Operaen er skrevet af den danske komponist Thomas Agerfeldt Olesen, som har haft den i tankerne i flere år. Den er skrevet i en ny kombination af opera og dans, forstået på den måde, at seks operasangere og en folkesanger står nede i orkestergraven og synger, mens 12 dansere og seks balletbørn fra Balletakademiet i Aarhus danser på scenen.

I dag er første prøve med et fuldt symfoniorkester, og det glæder hele ensemblet sig til, fortæller instruktør og koreograf Marie Brolin-Tani.

Hun var tæt på at være skeptisk, da hun blev bedt om at stå for denne opera, hvor danserne skal være stemmen, mens sangerne er instrumentet, og hvor man bevæger sig et sted mellem drøm og virkelighed.

»Det er et nyt musikalsk univers. Jeg har forklaret danserne, at stemmen skal komme fra under deres fødder og komme ud som en bevægelse,« siger hun, der har brugt et år på at sammensætte det helt rigtige ensemble.

En anderledes opera

Nu har hun operaen helt inde under huden, og hun er begejstret for musikken, der bevæger sig over flere genrer. Marie Brolin-Tani er sikker på, at publikum vil opleve flere ørehængere, som man ikke vil kunne lade være med at nynne bagefter, siger hun, og nynner noget, der minder om kendingsmelodien til den amerikanske tv-serie “Dallas”.

“The Picture of Dorian Gray” er et eksempel på en opera, der kan og vil noget andet, siger Annilese Miskimmon.

»Det er en mystisk historie, som bliver opført som en opera, der ikke er naturalistisk, og hvor vi bruger nogle anderledes greb,« siger hun, der selv har været fan af opera, siden hun var ung.

»Dengang vidste jeg ikke, at det var noget, som man ikke gik til i min alder,« siger den nu 39-årige operachef.

»Jeg syntes bare, at det var bjergtagende. Den oplevelse vil jeg gerne have, at andre også får. Opera giver noget, som man ikke får andre steder – en inciterende følelsesmæssig oplevelse,« siger hun, der især gerne vil have fat på de unge i Aarhus.

Annilese Miskimmons plan er derfor at invitere til åbent hus i hele Den Jyske Opera den 7. september, til “Åben opera” den 14. november og til opera for operajomfruer den 21. november.

Åbent hus-arrangementet finder sted i festugen. Det bliver en guidet tur rundt i de tre huse, hvor Den Jyske Opera holder til: musikhuset, produktionslokalerne i Frichsparken og skræddersalen i Eckersbergsgade. Deltagerne bliver kørt rundt i bus, og turen både begynder og slutter i musikhuset, hvor der vil være korprøver, børneopera, kostume-catwalk, foredrag og meget andet.

»Det er for alle, der har lyst,« siger operachefen og smider endnu et trumfkort på bordet: Det er gratis, blot skal man huske at melde sig til.

Leveret af: JP Aarhus Print artikel Send artikel
fakta
The Picture of Dorian Gray
Koreografisk opera i 2 akter. Baseret på Oscar Wildes roman The Picture of Dorian Gray

Sted
Musikhuset Aarhus, Store Sal

Tid
Torsdag 22. august kl. 19.30
Mandag 26. august kl. 19.30
Lørdag 24. august kl. 15.00
Onsdag 28. august kl. 19.30
Aarhusportalen
Om guide.dk - Personoplysninger - Ophavsret - Annoncering - Kontakt
© Copyright 2006 - Portal Danmark - Grøndalsvej 3 - 8620 Viby J Ajour CMS | Itide