Til forsiden af aarhusportalen.dk
Til forsiden
guide til oplevelser i Østjylland
Menu
Kunst & udstilling
Musik
Scene
Guides
Spiseguiden.dk
FastfoodGuiden
ShoppingGuiden
NetshoppingGuiden
NattelivsGuiden
Attraktioner
Highlights
Afbudsrejser
afbudsrejser24.dk - Find afbudsrejser, charterrejser og hotel
Find afbudsrejser, charterrejser og hotel på Danmarks største afbudsrejse portal afbudsrejser24.dk.

Studielinks
Websites for studerende i Aarhus
Annonce
Råbar
Råbarburger med dehydrerede jordskokker som "fritter". Foto: Tage Clausen
En rå oplevelse
09-12-2010
Århus har fået sin første raw food-café. Der er megen nyreligiøsitet omkring fænomenet, men maden serveres smukt og delikat og smager faktisk godt. Vi må anbefale læserne at prøve selv.

Der er en hel del nyreligiøsitet omkring begrebet ”raw food.” Det betyder bare rå mad, men det anses vist i hard core-kredse for ret kikset at insistere på dansk udtale. Fænomenet er en halv snes år gammelt og begyndte på den nordamerikanske vestkyst. Snart kunne tilhængerne af den nye hverken kogte, stegte eller bagte mad præsentere en hel del berømtheder som svorne tilhængere, og en tur på internettet afslører, at den rå mad nærmest kan udrette mirakler.

Blodtryk, hjerterytme og almindelig konstitution er tilgodeset, hvis man alene spiser raw food, og man skal såmænd heller ikke lede ret længe på nettet for at finde hjerteskærende beretninger om alvorlige sygdomme, som både kan forebygges, og - når skaden er sket - kureres. Kræft, Alzheimers syndrom! Intet problem. Blot man holder sig til raw food-konceptet.

Jeg fandt ingen beretninger om afrevne lemmer, som er vokset ud igen, men det kan da kun være et spørgsmål om tid.

Vore forstudier havde bibragt os oplysninger om, at raw food er vegansk, altså helt uden kød- og mælkeprodukter, at det er gennemført økologisk og ikke opvarmet over 42 grader.

Nu har også Århus fået sin første raw food-restaurant, og det må prøves.

Råbar hedder den og ligger i en sidebygning til det nye spillested Atlas med facade ud til Århus Å fra det tidligere Huset i Vester Allé. Cafeen er en bortforpagtet del af det nyetablerede Produktionscenteret for Rytmisk Musik i Århus, forkortet Promus. Den åbnede den 12. november under ledelse af forpagteren Mads Poulsen, der også driver Cafe Drudenfuss.

Beliggenheden lige ned til åen varsler godt for stemningen i lyse sommeraftener, når der kan serveres udendørs. Men det må foreløbig overlades til fantasien, for vi besøgte Råbar en snestormsusende fredag eftermiddag med udsigt til aggressive snehvirvler udenfor.

Smager det godt?

Men her er det maden, det drejer sig om. Når vi ser bort fra alle de måske helsebringende virkninger og den gavnlige indflydelse på humør og åndsevner, står det afgørende spørgsmål tilbage: Smager det godt, eller gør det ikke?

Svaret er ja. For restaurationsanmeldere, som generelt foretrækker at få deres mad tilberedt, og som i hvert fald for den enes vedkommende hverken bryder sig om koldrøget laks, sushi eller tatar, var det ganske grænseoverskridende at give sig i kast med et måltid, hvor ingen af ingredienserne på noget tidspunkt havde været over 42 grader. Heller ikke brødet eller kagerne, der udgjorde desserten.

Et bord til to? Meget gerne. Vi tog plads ved vinduet og ventede i nogle minutter, indtil tjeneren venligt gjorde opmærksom på, at vi måtte hen til disken for at bestille, for det eneste spisekort var tavlen bag baren.

Vi havde på forhånd sat os for, at vi ville have både forret, hovedret og dessert for at komme helt omkring. Spisekortet er ikke indrettet til sammensætning af egentlige menuer. Det hele bærer præg af noget uformelt cafeagtigt, hvor man vælger snacks eller en enkelt ret. Eller måske bare tager en dessert.

Sære navne

I betragtning af at kød, æg og mælkeprodukter er ikke eksisterende i raw food-køkkenet, er det lidt underligt, at tavlen både byder på grovboller, røræg og bacon, sidstnævnte dog med den lille farisæiske tilføjelse ”wanna-be” foran. ”Rørægget” er lavet af bl.a. majs, blomkål, skalotteløg og rapsolie, og ”bacon” er tynde, marinerede og dehydrerede skiver af aubergine, men hvorfor egentlig låne udtryk fra det animalske køkken?

Det samme gælder råbarburgeren, som anmelderen bestilte. Man kan jo ikke bage egentlige boller i råkøkkenet, og den var da også erstattet af flager af forskelligt korn og frø. Man blander hørfrø med vand, og den geleagtige substans bruges til at binde de øvrige ingredienser sammen med, hvorefter det smøres ud i en tynd flade på en bageplade og dehydreres ved lav varme i den for råkøkkenet åbenbart uundværlige dehydrator. Der kommer imidlertid et overraskende velsmagende produkt ud af det.

Vi indledte vores tour de force i råkøkkenet med at spørge efter ugens suppe, men den lod sig ikke servere, fordi suppevarmeren var gået i stykker. Her ville vi andre bruge en gryde, men så risikerer man vel, at temperaturen kommer over de 42 grader, og det går ikke an. I stedet valgte vi en skål rodfrugtfritter (35 kr.) og en ”tapenade tallerken” (90 kr.). Fritterne var groftskårne selleristave og skiver af jordskokker serveret med ketchup af bl.a. soltørrede tomater, og mayonnaise, der selvfølgelig ikke var lavet med æg som emulgator, men blendet af olie og cashewnødder. Smagen? Fremragende?

”Tapenade tallerkenen” var en overdådig samling af oliven, kikærtemos, coleslaw, kapers, cashewnødder, mandler, agurk, æbler, rosiner, grape og to slags af det gode, dehydrerede brød. Skal vi sammenligne med noget kendt, må det nærmest være knækbrød. Retten hedder ”tapenade tallerken” på både spisetavle og regning, men vi havde nok fundet udtrykket tapastallerken mere retvisende.

Rødbedeburger

Som hovedret valgte anmelderen en råbar-burger, der var lavet af rødbede og jordskok og blev serveret med dehydrerede jordskokker der, hvor de friturestegte kartofler ville have ligget ved en almindelig servering.

Ledsageren valgte thai-wraps (90 kr.) som bestod af avocado, salat, linser, rød peber og æble svøbt i - ikke tortilla, men i noritang.

Til dessert valgte ledsageren en kage af tropiske frugter med en sød frugtmos ovenpå (35 kr.), og anmelderen en kage med grønne alger som dominerende ingrediens (35 kr.). Frugtkagen var god og lod sig ikke mærke med, at den ikke havde været en tur i en almindelig ovn, og algekagen var intens og sød, som drejede det sig om et stykke konfekt.

Man kan godt få vin til maden, men det er ikke det, man skal besøge Råbar for. Der er to hvide og to røde økologiske landvine på tavlen (alle til 200 kr. pr. flaske), og blandt sidstnævnte kan man vælge mellem en merlot og en syrah. Vi valgte syrahen og var enige om, at den ville være fortræffelig til at lave gløgg af. Vi vil i stedet anbefale, at man drikker øl eller vælger blandt de mange spændende, økologiske frugtdrikke.

Til kagerne drak vi en god te (35 kr.) og kaffe (20 kr.). De var begge tilberedt af kogt vand, for som tjeneren bemærkede, »så er vi jo ikke fanatiske«.

Den samlede regning løb op på 640 kr. Det er rimeligt for en god oplevelse. Faktisk er tilberedningen så anderledes og så vanskelig at beskrive med almindeligt kendte begreber, at vi må anbefale læseren at prøve selv. Besøg Råbar og tag bare fordommene med. De bliver formentlig vendt til glædelig overraskelse, for raw food er alt andet end kedelig råkost.


Leveret af: Internetavisen jp.dk Print artikel Send artikel
Fakta
Råbar
Vester Alle 15
Århus C
Tlf. 2566 7800

Åben:Dagligt kl. 9-19.
Guide
Spiseguiden.dk
Restauranter, caféer, take-aways og catering. Nyt gastronomisk univers
Anmeldelser
Samlet oversigt over restaurationsanmeldelse
Samlet oversigt over restaurationsanmeldelser Spiseguiden.dk.
Stjerner
Nyheder
Aarhusportalen
Om guide.dk - Personoplysninger - Ophavsret - Annoncering - Kontakt
© Copyright 2006 - Portal Danmark - Grøndalsvej 3 - 8620 Viby J Ajour CMS | Itide